Το νησι της καλυμνου

Η Κάλυμνος βρίσκεται ανάμεσα στην Κω και την Λέρο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο πέλαγος και υπάγεται στο νομό Δωδεκανήσου.

Το όνομα του νησιού αρχικά ήταν Κάλυνδα στη συνεχεία Κάλυμνα και τελικά Κάλυμνος. Επίσης είναι γνωστή και ως το νησί των Σφουγγαράδων λόγω της ιδιαίτερης ενασχόλησης των κατοίκων με την σπογγαλιεία.

Πρωτεύουσα της Καλύμνου είναι η Ποθιά οπού το μεγαλυτερο μερος των κατοίκων ζούν εκεί. Η χωρά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κατοικημένη περιοχή της Καλύμνου και παλαιότερη πρωτεύουσα του νησιού των. Άλλες περιοχές της Καλύμνου είναι το Άργος, οι Μυρτιές, το Μασούρι, τα Σκάλια, ο Βαθύς, ο Πάνορμος, ο Εμπορειός, τα Βλυχάδια, το Λαφάσι, οι Βοθύνοι και η νησίδα Τέλενδος.

Η ενασχόληση των καλυμνίων με την σπογγαλιεία ήταν ο κυριότερος παράγοντας ακμής του νησιού και έφερε μεγάλη ευημερία και οικονομική ανάπτυξη και αυτό είναι φανερό από τα νεοκλασικά αρχοντικά τα οποία βρίσκονται σε κάθε γωνιά της Καλύμνου. Ακόμα και σήμερα στην Κάλυμνο οι σφουγγαράδες συνεχίζουν να βουτάνε στα βαθιά, αιγαιοπελαγίτικα νερά βγάζοντας στην επιφάνεια τους καρπούς της θάλασσας με τον δικό τους πατροπαράδοτο τρόπο. Οι παραδόσεις βρίσκουν ακόμη πρόσφορο έδαφος στο όμορφο αυτό νησί των Δωδεκανήσων, φέρνοντας στο νου αναμνήσεις από την ημέρα της αναχώρησης των σπογγαλιευτικών, στιγμές αποχωρισμού και γιορτής στην επιστροφή μετά από καλή σοδειά.

Φτάνοντας στη γραφική πρωτεύουσα, την Πόθια, μας υποδέχεται πάνω στους βράχους το άγαλμα της γοργόνας και χαριτωμένα σπίτια με πολύχρωμα παράθυρα, δίνοντας μια πολύ ευχάριστη πρώτη εντύπωση στον επισκέπτη. Στον παραλιακό δρόμο μπορείτε να επισκεφθείτε την εκκλησία του Χριστού ή Σωτήρα. Το αξιόλογο τέμπλο της είναι έργο του γνωστού Τύνιου γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά με εικόνες και τοιχογραφίες φιλοτεχνημένες απο ντόπιους ζωγράφους. Όμορφα κτίρια και πολύ πράσινο συνθέτουν την εικόνα του λιμανιού. Στην προκυμαία και τα τουριστικά καταστήματα τα σφουγγάρια δίνουν το στίγμα της Καλύμνου. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τα εργαστήρια επεξεργασίας σφουγγαριών.

Αν σας περισσεύει λίγος χρόνος ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα εκθέματα του Αρχαιολογικού-Λαογραφικού μουσείου. Κοντά στην πόλη θα συναντήσουμε επίσης το Κάστρο της Χρυσοχεριάς κτισμένο από τους Ιππότες της Ρόδου πάνω σε αρχαία και βυζαντινά ερείπια, με την εκκλησία της Χρυσοχέρας στο εσωτερικό του. Το Χωριό είναι η παλιά πρωτεύουσα του νησιού. Κι εδώ οι Ιππότες άφησαν τα ίχνη τους ενισχύοντας το βυζαντινό Πέρα Κάστρο.